מהי רשות האכיפה והגבייה?

הרשות הממשלתית מופקדת על גביית חובות, קנסות והחלטות שיפוטיות. היא פועלת במסגרת משרד המשפטים אך הופרדה ממערכת בתי המשפט. לרשות יש שני מרכזים: ההוצאה לפועל והמרכז לגביית קנסות, אגרות, והוצאות. במאמר זה נפרט על מבנה הרשות, תפקידיה וסמכויותיה

יחידת הסמך של משרד המשפטים הוקמה ב-2009. תפקידה הוא לאכוף החלטות שיפוטיות, ליישם גביית חובות בין גופים פרטיים ובמקביל לגבות תשלומים, קנסות וחובות המגיעים למדינה. ברשות עצמה פועלות שתי יחידות: ההוצאה לפועל והמרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות. עו"ד חדלות פרעון מסייע לגורמים אשר זקוקים לסיוע משפטי בעקבות פנייה או צו מצד רשות זאת.

 

ההוצאה לפועל

המסגרת המשפטית המאפשרת למערכת זאת לפעול הוא חוק ההוצאה לפועל התשכ"ז 1967, אשר מסדיר מנגנוני ודרכי האכיפה  אותם ניתן להפעיל נגד בעלי חוב. הפעלת מנגנוני האכיפה השונים תתבצע לבקשת הזוכה בתביעה לאחר שקיבל אישור מצד גורם מוסמך שתפקידו לקבל החלטה לאחר דיון בנושא והתחשבות במגוון שיקולים ביניהם זכויות הזוכה וזכויות החייב.

בהקשר זה גורם מוסמך הוא רשם ההוצאה לפועל, הנחשב לגורם שיפוטי בלשכות ההוצאה לפועל או במנהל לשכת ההוצאה לפועל, הנחשב לגורם המנהלי הבכיר בלשכות ההוצאה לפועל. עו"ד לחדלות פרעון יכול לסייע במצבים שכזה לבעלי חוב להיפטר מהחוב ולהשתקם כלכלית.

 

חוק חדלות פרעון ושיקום כלכלי

חוק זה שנכנס לפועל בספטמבר 2019 מהווה את המסגרת החוקית להסדרת הליכי פרעון. דרכו אפשר לפתוח הליך הליך חדלות פירעון בהוצאה לפועל כאשר החייב הוא יחיד (שאינו תאגיד) אשר חובותיו נמוכים מ-153,152 ₪ (נכון ל-2022).  עו"ד לחדלות פרעון יכול לסייע במצבים שכאלה לחדלי פרעון שאינם יכולים לשלם את חובותיהם במועד שנקבע, או במצב שהתחייבויותיהם גבוהות מנכסיהם. הליכים אלה מחליפים, עבור יחידים, את הליכי פשיטת רגל שהתנהלו, עד לכניסת החוק המעודכן בבית משפט מחוזי

 

לשכות הוצאה לפועל

בישראל ישנן 23 לשכות הוצאה לפועל הפועלות בתל אביב, ירושלים, חיפה, ראשון לציון, נתניה, באר שבע. באילת, אשדוד, אשקלון, בית שאן, דימונה, חדרה, טבריה, כפר סבא, נצרת, עכו, עפולה, פתח תקווה, צפת, קריות, קריית שמנה, רחובות ורמלה. בלשכות של תל אביב, באר שבע, חיפה, ירושלים וכפר סבא פועלות לשכות לגביית מזונות.

 

המסלול המקוצר

מסלול זה שהופעל החל מ- 2009 מתוך רצון לגבות חובות בפרק זמן של עד תשעה חודשים במעורבות מינימלית של הזוכה. הרצון הוא לצמצם את הבירוקרטיה ולדאוג, ככל האפשר, שהחוב לא יתנפח מעבר לקרן שלו זאת באמצעות צמצום ההוצאות, כמו שכר טרחה לעורכי דין ואגרות.

הליך זה כולל פסק דין כספי (לא כולל מזונות), המחאות, שטרות ותיקי תביעה עד סכום של 25 אלף שח (לא כולל מקרים בהם יש לחייב תיק איחוד או כאשר הכריזו עליו כמוגבל אמצעים). המסלול מאפשר לחברות עסקיות ועמותות המעוניינות לגבות חובות בלי תשלום שכר טרחה או אחוזים לעורכי דין.

 

המרכז לקנסות, אגרות והוצאות

גוף זה שהוקם ב-1995 פועל במסגרת "חוק המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות. עיקר תפקידו לגבות חובות עבור אוצר המדינה, כולל קנסות למשטרה וקנסות שמטילים בתי המשפט, אגרות משפט, קנסות מנהליים של משרדי ממשלה וחובות נוספים.

המרכז גובה חובות עבור מרבית משרדי הממשלה, אך רשות המיסים אינה פועלת דרכו אלא דרך מגנוניי גבייה משלה. המרכז גם גובה פיצויים שנפסקו לקורבנות עבירה לאלה שהיו קטינים בעת ביצוע העבירה. המרכז היה אחראי גם לגביית קנסות קורונה.

עו"ד חדלות פרעון

אולי תאהבו גם את:

באילו עסקאות מומלץ להתייעץ עם יועץ משכנתא
באילו עסקאות מומלץ להתייעץ עם יועץ משכנתא?

כאשר מתכננים לרכוש דירה חדשה, רבים נוטים לחשוב שכל מה שצריך הוא לפנות לבנק, לקחת משכנתא ולהתחיל לשלם את ההחזרים החודשיים. עם זאת, מדובר בתהליך מורכב המכיל שלבים רבים ושונים, שדורש הבנה מעמיקה של המערכת הפיננסית ושל התנאים המוצעים על ידי הבנקים. לשם כך כדאי להיוועץ ביועץ משכנתא. במאמר זה נבחן באיזה עסקאות מומלץ להתייעץ עם יועץ משכנתא   רכישת דירה ראשונה

קרא עוד »
מס ומטבעות 2024
מי משלם מס שבח?

מס שבח הידוע גם כ"מס רווחי הון", הוא סוג של מס המוטל על הרווח שנרכש ממכירת נכס שעלה בערכו עם הזמן. התמצאות ותמרון נכון בחוקי

קרא עוד »